Jakie zdrowe produkty warto zawsze mieć w swoim domu?

Posted on

W sklepach znaleźć można naprawdę mnóstwo przeróżnych produktów spożywczych. Jak się jednak okazuje, zakupy żywnościowe powinny być robione w sposób przemyślany. Należy zawsze zwracać uwagę na skład produktów, po które sięgamy. Niektóre z nich warto kupować w nieco większej ilości, abyśmy mogli w interesującym nas momencie przygotować smakowite i pełnowartościowe danie.

Postaw na orzechy

Wśród produktów, w które warto na pewno zainwestować, wyróżnić można chociażby orzechy. Istnieje całkiem sporo interesujących rodzajów orzechów, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Mowa tu między innymi o naszych rodzimych orzechach włoskich. Charakteryzuje je całkiem duża zawartość cennego białka, a także cynku oraz magnezu. Jeśli chodzi o selen, najbardziej pod względem jego zawartości wyróżniają się orzechy brazylijskie. Wystarczą dwa dziennie, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na ten cenny pierwiastek. Orzechy nerkowca posiadają zaś delikatny smak i są miękkie, dzięki czemu można przygotować z nich wegański twarożek bądź roślinny krem do ciasta. Tak naprawdę, dobrze byłoby próbować różnych rodzajów orzechów. Wówczas istnieje spore prawdopodobieństwo tego, że znajdziemy swoje ulubione.

A może pasty warzywne?

Zdrowa żywność to także pasty warzywne. Jedną z najzdrowszych i jednocześnie najpopularniejszych z nich jest pasta warzywna z ciecierzycy, określana także mianem hummusu. Idealnie nada się ona do kanapek, jak również do sałatek. Oprócz niej można byłoby postawić na pastę z awokado. Ta znana jest pod nazwą guacamole. Świetnie smakuje zarówno jako dodatek do frytek, jak i jako dodatek do kanapek. Nieco mniejszą popularnością cieszą się pasty z pieczonych warzyw, a szkoda. Charakteryzuje je bowiem wyrazisty smak i przyjemny aromat. Będą naprawdę świetnym dodatkiem do dań z grilla, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Past warzywnych warto poszukiwać przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością.